Dr. Jure Knez

soustanovitelj in večinski lastnik slovenske multinacionalke Dewesoft

Jure Knez je soustanovitelj in večinski lastnik podjetja Dewesoft d.o.o., kjer razvijajo visoko inovativne merilne instrumente, ki jih uporabljajo nekatera največja podjetja na svetu (NASA, Volvo, Caterpillar, BMW, Spacelink …). Trenutno zaposlujejo skoraj 300 ljudi in delujejo v 50 državah. Dewesoft je v Sloveniji poznan po sistemu nagrajevanja zaposlenih in sistemu solastništva, kjer lastniške deleže podjetja ponujajo vsem zaposlenim. Tako besede zaposlenih: "To je naše podjetje," velja vzeti dobesedno. 

Jure je tudi ustanovitelj podjetniškega pospeševalnika Katapult (po družbeni pogodbi neprofiten), kjer spodbujajo podjetnost, povezujejo šole in gospodarstvo ter pomagajo startupom s fizičnimi izdelki - nudijo jim stroje, testne naprave, prostore, kontakte, mentorstvo strokovnjakov Dewesofta ... 

Prejemnik mnogih uglednih priznanj kot so Podjetnik leta 2008, Nagrada za globalno prodornost slovenskega inženirstva, Finalist za Delovo osebnost leta 2020 ... le-te nerad omenja. A od nagrad podjetja Dewesoft je vredno izpostaviti dve: NASINA nagrada Tech Briefs: 2009 in 2019 dobljen NASIN naziv "Product of the Year". 

Ljubitelj feratanja (trenutno je njegova najljubša gorska pot Via Italiana na Mangart) je po duši strojnik in matematik, ki mu je kulturna dediščina izjemno pomembna. Bistvo osebnega in poslovnega življenja pa vidi v - odnosih. 

nazaj

nazaj na seznam